Skip to main content

Alle video's digitoegankelijk

Digitoegankelijk, webrichtlijnenproof, drempelvrij. Deze woorden zoemen allang niet meer alleen rond bij publieke instanties. Ook bedrijven moeten zich gaan voorbereiden op het digitoegankelijk maken van hun bedrijf en daarmee hun website of apps.

Ieder mens heeft het recht om te leven als ieder ander en mee te doen in de maatschappij, valt te lezen op de website van de Rijksoverheid. Oftewel, bruikbaar voor iedereen.

Dat heeft nog wel wat voeten in aarde als het gaat om video. De video moet bijvoorbeeld ook te volgen zijn voor blinden, slechtzienden en dove mensen.

Laatst hadden we een opdracht voor de productie van acht video’s voor de overheid in opdracht van Kris Kras. Dat komt er in de praktijk op neer dat je een SRT-bestand, een VTT-bestand een los tekstbestand een audiodescriptie en de video in 3 formaten moet opleveren. Dit betekende voor Rijkswaterstaat dat we 72 bestanden moesten aanleveren. 

Dat kostte wat moeite. Maar voor andersvaliden kosten dingen ook moeite. En het went vanzelf, net als de privacyregels. 

Een lang verhaal kort; wij weten nu alles van het digitoegankelijk maken van videoproducties. En het wordt straks ook een harde eis bedrijven zoals jij en ik. Dan kun je maar beter een beetje voorbereid zijn.

Lees ook de blog van collega Olga Leever over het toegankelijk maken van teksten: https://deschoneschrijfster.nl/blog/digitoegankelijk-drempelvrij/

En meer informatie in het algemeen over digitoegankelijkheid vind je hier: https://www.digitoegankelijk.nl/